Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ

Το να πάρουμε την απόφαση να γυρίσουμε σελίδα, να γράψουμε τέλος, να τα παρατήσουμε, να βάλουμε τελεία και παύλα, να πούμε αντίο, στην ουσία να πούμε «όχι» σε μια κατάσταση που μας δημιουργεί προβλήματα, είναι μια δύσκολη υπόθεση.

Συνήθως θέλει αρκετό χρόνο για να το πετύχουμε, ή άλλοτε, εν βρασμώ ψυχής, το υλοποιούμε χωρίς να παίρνουμε υπόψη μας τις συνέπειες. Εμείς οφείλουμε πριν κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση…φυγής να αναλογιστούμε τις δικές μας ευθύνες έτσι ώστε να αποφύγουμε την ίδια κατάσταση στο μέλλον.

Δεν πάει άλλο, αλλά… Πόσες φορές το έχετε σκεφτεί αυτό; Αν σε εσάς δεν έτυχε ποτέ, τότε σίγουρα θα έχετε μία (τουλάχιστον) φίλη που παρότι λέει ότι βασανίζεται στη σχέση της, παραμένει πιστή.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

- Συνήθεια:
η δύναμη της συνήθειας μας δημιουργεί συναισθήματα ασφάλειας που δύσκολα αποχωριζόμαστε, έστω κι αν το τίμημα είναι μια προβληματική σχέση ή κατάσταση.

- Φόβος απώλειας:
το να χάσουμε κάτι σημαίνει να πονέσουμε για την απουσία του αλλά και να αναρωτηθούμε πολλές φορές για ενδεχόμενη δική μας ευθύνη που το χάσαμε. Αυτοί οι φόβοι κάνουν ακόμα πιο δύσκολη μια τέτοια απόφαση.

- Άγχος για το καινούργιο/το άγνωστο
Η αγωνία για το αν θα καταφέρουμε να αντικαταστήσουμε αυτό που αφήνουμε πίσω μας, αλλά το άγχος για το νέο που θα μπει στη ζωή μας, μας γεμίζουν αμφιβολίες και λειτουργούν σαν εμπόδιο στην απόφαση να πούμε «όχι» στη δύσκολη φάση που περνάμε αλλά και «ναι» σε μια εντελώς νέα. Έχοντας λοιπόν τέτοια ανάμεικτα συναισθήματα, είναι φυσικό ενώ λέμε «δεν πάει άλλο», την ίδια στιγμή να ψάχνουμε λύση για να συνεχίσουμε τη φράση μας με το «αλλά…».

- Να δώσω άλλη μια ευκαιρία;
Πολλά «πρέπει» στη ζωή μάς κάνουν να ανεχόμαστε καταστάσεις ή να φτάνουμε να νιώθουμε πως παραβιάζονται κατʼ εξακολούθηση τα όριά μας. Το να ανεχόμαστε όμως μια σχέση ή μια δύσκολη κατάσταση, επειδή κάποιοι, κάπου, κάποτε, μας έμαθαν πως έτσι πρέπει, δεν είναι δυνατόν να μη μας φέρει σε δεδομένη στιγμή αντιμέτωπους με ένα αδιέξοδο. Ο επαναπροσδιορισμός αυτών των σημαντικών «πρέπει», αλλά και ο αντίστοιχος των ορίων μας είναι ένα σημαντικό βήμα για να ξεμπλοκαριστούμε.

- Μήπως φταίω εγώ;
Αν ένα πρόβλημα το δημιουργούμε και εμείς ασυνείδητα, χωρίς πραγματικά να το καταλαβαίνουμε, το πιο πιθανό είναι, αφού το αποχαιρετήσουμε, να το ξαναβρούμε μπροστά μας. Γιʼ αυτό, πριν πάρουμε την απόφαση να βάλουμε τέλος σε μια προβληματική κατάσταση, καλό είναι να αναρωτηθούμε πρώτα από όλα «τι ευθύνη έχω εγώ γιʼ αυτήν;», ή «μήπως κάνω κάτι εγώ και προκαλώ αυτό το πρόβλημα;».

Ωστόσο, το να μπορέσει να δει κάποιος το δικό του κομμάτι της όλης ιστορίας είναι κάτι που μερικοί άνθρωποι το καταφέρνουν με διαύγεια και αποτελεσματικότητα, ενώ άλλοι αδυνατούν. Είναι σίγουρα δύσκολο να κοιτάξουμε με αντικειμενικότητα τα λάθη μας, ειδικά όταν μας έχει τυφλώσει η οργή ή/και η στενοχώρια. Για το λόγο αυτό, αν κάποιος βιώνει εξαιρετική δυσκολία στην καθημερινότητά του, η οποία εκφράζεται με : υπερβολικό άγχος, διαταραχές ύπνου, διατροφικές διαταραχές ή άλλα ψυχοσωματικά συμπτώματα, τότε το καλύτερο είναι να επισκεφτεί κάποιον ειδικό σχέσεων.

- Γιατί να πάω σε ψυχολόγο αφού δεν έχω πρόβλημα;
Με το να συζητήσουμε τους προβληματισμούς μας με κάποιον ειδικό σίγουρα θα επενδύσουμε τόσο στον εαυτό μας όσο και στη σχέση μας. Είναι πολύ πιθανό οι δικές μας πράξεις να επηρεάζουν αρνητικά το σύντροφό μας, χωρίς αυτό να έχει πέσει στην αντίληψή μας. Ένας έμπειρος ψυχολόγος θα μας βοηθήσει να κάνουμε τις σχέσεις μας πιο λειτουργικές, ή να συνειδητοποιήσουμε πως η παρούσα σχέση ενδεχομένως να είναι επιβλαβής για εμάς. Ακόμα όμως και στην περίπτωση του χωρισμού, μερικές συνεδρίες με ψυχολόγο θα μας δώσουν τη…σοφία να μην επαναλάβουμε στην επόμενη σχέση τα λάθη της προηγούμενης που μας ήταν επιβλαβής.

Καταλαβαίνοντας τις λανθάνουσες συμπεριφορές του παρελθόντος, χτίζουμε τα πιο γερά θεμέλια για το προσωπικό αλλά και το διαπροσωπικό μας μέλλον!

πηγη:
www.myself.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου