Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΝΥ ΣΑΛΙΒΑΝ


Λέξεις, λέξεις, λέξεις.. τα πάντα είναι λέξεις!
Αυτή είναι η πρώτη σκέψη, που σε κατακλύζει στην συγκεκριμένη παράσταση…
Η μοναδικότητα, η ουσία, η αλληλεπίδραση των λέξεων στις ζωές μας! Όμως οι λέξεις έχουνε αξία μόνο όταν μπορείς να αντιληφθείς, να αποδώσεις το νόημα τους.



«Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» του Ουίλλιαμ Γκίμπσον, ένα από τα πιο γνωστά θεατρικά έργα παγκοσμίως. Παίζεται για 2η χρονιά στο Θέατρο Άλφα.



Ο θεματικός του άξονας εμπνέεται από μια αληθινή, όσο και συγκλονιστική ιστορία που συνέβη στον αμερικάνικο νότο στα τέλη του 19ου αιώνα.
Ηρωίδες του έργου είναι δυο γυναίκες που αποτελούν πρότυπα για την παγκόσμια κοινότητα των ατόμων με αναπηρία, αλλά και πρότυπα θέλησης και πίστης στην προσπάθεια. Η Helen Keller και η δασκάλα της Anne Sullivan.



Με την ευκαιρία της παράστασης, αξίζει αναφορά στην ζωή της μοναδικής αυτής γυναίκας, της Helen Keller!



Σε ηλικία 19 μηνών, η Helen Keller αρρώστησε βαριά, με αποτέλεσμα να χάσει όραση, ακοή και φωνή. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, έγινε ένα τυφλό και κωφάλαλο αγρίμι. Οι γονείς της στην απόγνωσή τους προσέλαβαν μια δασκάλα, την Anne Sullivan, προκειμένου να βοηθήσει το μικρό κορίτσι. Η νεαρή δασκάλα, που ήταν κάποτε κι αυτή τυφλή, κατόρθωσε με υπομονή και αγάπη να μετατρέψει τη μικρή Helen Keller σ' ένα χαρισματικό πλάσμα με σπάνια πνευματικά χαρίσματα.




Φωτο της Hellen Keller


Η Sullivan εργάστηκε ακούραστα, διδάσκοντας την Helen Keller να σκέφτεται κατανοητά και να μιλάει, χρησιμοποιώντας την μέθοδο Tahoma: ακουμπώντας τα χείλη των άλλων καθώς μιλάνε, νιώθοντας τις δονήσεις και συλλαβίζοντας τους αλφαβητικούς χαρακτήρες πάνω στην παλάμη της Helen. Μετά από δυσκολίες, έμαθε να διαβάζει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ελληνικά και λατινικά σε μπραιγ.



Φωτο της Anne Sullivan


Η Helen Keller το 1900 ήταν η πρώτη κωφάλαλη που έγινε δεκτή σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Έπειτα σπούδασε σε γνωστά κολέγια, όπου και αρίστευσε και στη συνέχεια αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην εκπαίδευση των τυφλών και κωφάλαλων, διδάσκοντας καινούρια παιδαγωγικά συστήματα και διαφωτίζοντας γονείς και δασκάλους μέσα από την δική της οδυνηρή εμπειρία.



Με τεράστια θέληση, η Helen κατάφερε να γίνει παγκοσμίως διάσημη ομιλήτρια και συγγραφέας. Έθεσε ως αποστολή στην ζωή της να παλέψει για τα άτομα με αναπηρία. Το 1915 ίδρυσε το Helen Keller International, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση για την πρόληψη της τύφλωσης. Η Helen και η Anne Sullivan έπειτα ταξίδεψαν σε ολο τον κόσμο.



Η Helen Keller συνάντησε προέδρους των ΗΠΑ, και υπήρξε φίλη με διάσημες προσωπικότητες, όπως τον Charlie Chaplin. Το 1964 τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση του αμερικανικού κράτους. Η περίπτωσή της είναι από τα πιο θαυμαστά δείγματα θριάμβου της ανθρώπινης θέλησης, της υπέρβασης της σωματικής αναπηρίας κι ένα ζηλευτό παράδειγμα αυταπάρνησης, δύναμης και αγάπης.






Η Sullivan δεν προσέγγισε την μικρή Helen μόνο με αγάπη – άλλωστε αυτό ήταν κάτι που φαινομενικά το έκαναν ως τότε όλοι γύρω της, μια αγάπη που τις περισσότερες φορές γινόταν ασφυκτική – αλλά κυρίως προσπάθησε να την καταλάβει, να την αισθανθεί, να αντιληφθεί τις ανάγκες της.



Υπήρξε αυστηρή απέναντι της, την αντιμετώπισε ως άνθρωπο ισάξιο και της δίδαξε πως τα θαύματα δεν γίνονται από μόνα τους.




Η Πέγκυ Τρικαλιώτη, στο ρόλο της Anne Sullivan, απέδειξε πόσο ικανή είναι υποκριτικά, καταφέρνοντας να περάσει στους θεατές το συναίσθημα, την συγκίνηση, την δυσκολία, την υπερπροσπάθεια που υπέδειξε η Sullivan, αλλά και το αληθινό της ενδιαφέρον για την σωτηρία της μικρής Helen.



Η μεγάλη έκπληξη ήταν η ερμηνεία της μικρής Δήμητρας Δουμένης, στον απαιτητικό ρόλο της Helen Keller. Εκφραστική, αφοσιωμένη, δίχως λάθη και ψεγάδια, με μια υποκριτική ωριμότητα, που πραγματικά έκλεψε τις εντυπώσεις!


Kλείνω το post, με μια φράση από το site του Θεάτρου Άλφα:


«O ουσιαστικότερος λόγος ύπαρξης του Θεάτρου, είναι να βοηθάει τον άνθρωπο να σκέφτεται κι όχι να χωνεύει, να γελάει κι όχι να γαργαλιέται, να σαρκάζει κι όχι να χασμουριέται, να κινείται κι όχι να αναπαύεται, να διαλέγει κι όχι να υποτάσσεται, να γίνεται τολμηρότερος, σωστότερος, καλύτερος...»



Ότι ακριβώς προσφέρει «Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» στους θεατές! Εύχομαι να ανεβαίνουν συχνότερα παρόμοιες παραστάσεις!



Κοινωνικό του Ουίλιαμ Γκίμπσον
Σκηνοθ.: Γ. Διαμαντόπουλος. Ερμηνεύουν: Π. Τρικαλιώτη, Θ. Κινδύνης, Γ. Μαυρογιώργη, Θ. Βουτσά, Ορ. Σοφοκλέους, Π. Χατζηκουτσέλης.
Εναλλάξ στο ρόλο της Έλεν Κέλλερ, οι μικρές Δήμητρα Δουμένη- Αναστασία Τσιλιμπίου
Μετάφρ.: Θ. Σιδέρης, Γ. Διαμαντόπουλος.
Σκην.-κοστ.: Ντ. Λελούδα.
Μουσική: Στ. Κραουνάκης.
Διάρκεια 120'
Πατησίων 37, Εξάρχεια, 2105238742

Σχετικά ενδιαφέροντα links :
Ζωή της Anne Sullivan
Ζωή της Helen Keller
The Time 100: Helen Keller

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου