Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2010

ΟΙ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΕΣ ΙΚΑΝΟΤΗΤΕΣ ΤΩΝ ΜΑΙΜΟΥΔΩΝ


Γερμανοί ερευνητές απέδειξαν ότι οι μαϊμούδες είναι σε θέση να υπολογίζουν στο κεφάλι τους αν ο αριθμός των σημείων σε μια οθόνη μικραίνει ή μεγαλώνει και, στη συνέχεια, να παίρνουν μια απόφαση με βάση αυτή τη γνώση.
Η ανακάλυψη έγινε από ερευνητές του Ινστιτούτου Νευροβιολογίας του πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν υπό τον καθηγητή Αντρέας Νίντερ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ, σύμφωνα με το βρετανικό Τύπο.

Σύμφωνα με τον Νίντερ, η έρευνα δείχνει πως στην πορεία της εξέλιξης τα βασικά μαθηματικά έχουν «καλωδιωθεί» στον εγκέφαλο των μαϊμούδων, επειδή κάτι τέτοιο τους πρόσφερε συγκριτικό πλεονέκτημα για την επιβίωσή τους, καθώς το ζώο που μπορεί να διαλέξει το δέντρο εκείνο με τα περισσότερα φρούτα πάνω του, έχει περισσότερες πιθανότητες να ζήσει και να παράγει απογόνους.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους γερμανούς ερευνητές, «είναι σημαντικό για μια μαϊμού να γνωρίζει τον αριθμό των ατόμων στην κοινωνική ομάδα της και να κάνει τη σχετική σύγκριση με άλλες ανταγωνιστικές ομάδες, ώστε να ξέρει πότε πρέπει να επιτεθεί και πότε να υποχωρήσει».

Οι μαϊμούδες στα πειράματα εκπαιδεύτηκαν να αναγνωρίζουν τα σημεία που αναβόσβηναν σε μια οθόνη υπολογιστή και να τα συγκρίνουν με άλλα σημεία που τους έδειχναν οι ερευνητές αργότερα.

Οι μαϊμούδες τραβούσαν ένα μοχλό ανάλογα με το αν η δεύτερη εικόνα περιείχε λιγότερα ή περισσότερα σημεία. Το ποσοστό επιτυχίας των μαϊμούδων έφτασε το 90% και στη συνέχεια, ως ανταμοιβή, έπαιρναν ένα ωραίο κόκκινο μήλο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά τους μαθηματικούς υπολογισμούς ενεργοποιούνταν οι νευρώνες στον προμετωπιαίο φλοιό των μαϊμούδων.

Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Η ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΔΙΝΕΙ ΦΤΕΡΑ

Η αυτοπεποίθηση δίνει φτερά


Της Ελένης Χαδιαράκου

Είναι άτολμο, ντροπαλό και δεν διεκδικεί ποτέ τίποτα. Βοηθήστε το παιδί σας να μάθει να υπερασπίζεται τον εαυτό του και να συνειδητοποιήσει πόσο σημαντικό είναι.


Πού είναι οι καινούργιες σου νερομπογιές; Μου τις πήρε η Ελενίτσα. Και το καινούργιο σου PSP; Το δανείστηκε ο Βασιλάκης… Ο Γιωργάκης γιορτάζει φέτος τα πέμπτα του γενέθλια. Είναι ένα παιδί έξυπνο, επικοινωνιακό και αρκετά ήσυχο. Έχει πολλούς φίλους, αλλά κάθε μέρα γυρίζει σπίτι του χωρίς στυλό, γιατί το έχει χαρίσει στο φίλο του τον Βασίλη, δεν έχει φάει το κολατσιό του, γιατί του το πήρε ο Γιάννης, ή έχει χαρίσει το καινούργιο του παιχνίδι στη συμμαθήτριά του τη Χαρούλα. Η μαμά του και φίλη μου του δεν ξέρει πώς να το διαχειριστεί όλο αυτό. Δεν είναι σε θέση να καταλάβει αν το παιδί της είναι ευαίσθητο, ντροπαλό, αδύναμο, δοτικό ή το απόλυτο θύμα. Όμως τίποτα απ’ όλα αυτά δεν συμβαίνει. Απλώς ο Γιωργάκης χρειάζεται μια μικρή ενίσχυση στην τσαλακωμένη του αυτοπεποίθηση. Και η μαμά του πρέπει να βρει τον τρόπο να του την ενισχύσει.


Ποιος του έκοψε τα φτερά;

Το ότι ένα παιδί κάποιες φορές αδυνατεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του δεν σημαίνει πως γεννήθηκε έτσι. Μπορεί απλώς να πρόκειται για ένα παιδί πιο ευαίσθητο, που χρειάζεται περισσότερη στήριξη και υποστήριξη, χάδια και αγκαλιές. Ενδεχομένως πάλι να πρόκειται για ένα χαρακτήρα που φοβάται ή μπλοκάρεται εύκολα ή για ένα χαρακτήρα υποχωρητικό. Ίσως πάλι να μη συμβαίνει τίποτα απ’ όλα αυτά, αλλά κάποιο οικογενειακό γεγονός (όπως διαζύγιο, αποχωρισμός ή θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου) να το έχει φοβίσει και να το έχει αποσυντονίσει. Ή ακόμη και να το έχουν μαλώσει πολύ.

Η αυτοπεποίθηση στα παιδιά –όπως άλλωστε και στους ενηλίκους– είναι η συναίσθηση της ικανότητας να ανταποκρίνεται κανείς στις απαιτήσεις της καθημερινότητας, αλλά και η επίγνωση της σημαντικότητάς του ως ιδιαίτερο πρόσωπο. Αν εμείς δεν βοηθήσουμε το παιδί μας να καταλάβει ότι είναι σημαντικό για μας και ικανό να καταφέρει πράγματα, τότε ίσως κλονιστεί ανεπανόρθωτα η αυτοπεποίθησή του.


Πώς αναγνωρίζουμε ένα παιδί με χαμηλή αυτοπεποίθηση

Συνήθως αποφεύγει την ανάληψη ευθυνών από φόβο μήπως αποτύχει.
Έχει δυσκολία στην κοινωνική ένταξη και συχνά αποζητά τη μοναξιά.
Ανησυχεί πολύ μήπως ενοχλεί τους άλλους.
Κοκκινίζει ή αντιδρά αρνητικά στις φιλοφρονήσεις.
Αποφεύγει ακόμη και τις πιο ανώδυνες προκλήσεις.
Εκδηλώνει αναπάντεχες εκρηκτικές συμπεριφορές.
Είναι υποχωρητικό, συνήθως δεν αντιμιλά στους γονείς του και διαπληκτίζεται με τους συνομηλίκους του.

Τι μπορείτε να κάνετε εσείς για το παιδί σας

Επικοινωνήστε μαζί του με ειλικρίνεια και ενδιαφέρον. Δείξτε του πως η κουβέντα μαζί του είναι για εσάς χαρά και όχι αγγαρεία. Εκδηλώστε την αγάπη σας όχι μόνο με λόγια, αλλά και με φιλιά και χάδια.

Δώστε του το καλό παράδειγμα. Ας μην ξεχνάμε πως τα παιδιά είναι μιμητικά όντα και αν διαπιστώσει πως εσείς σέβεστε τον εαυτό σας το ίδιο θα κάνει κι αυτό. Είναι διαφορετικό να σας ακούει να λέτε «πάλι με καπέλωσαν οι άλλοι» και διαφορετικό να πείτε «αυτό δεν θα το επιτρέψω».

Μην προσπαθείτε να του επιβάλλετε τις απόψεις σας, όσο ευγενικά κι αν το κάνετε. Προσπαθήστε να είστε αληθινά δημοκρατικοί και να ακούτε κάθε την άποψή του. Αν εσείς η ίδια του μιλάτε σεβόμενη τις επιθυμίες του, αν δεν του λέτε συστηματικά «όχι» πριν καν το ακούσετε, θα νιώσει ότι το σέβεστε. Και, όπως είναι φυσικό, αν νιώθει έτσι στο σπίτι, τότε τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα έξω.

Αποφύγετε τις συγκρίσεις. «Όχι έτσι, βρε παιδί μου, κοίτα τι ωραία που ζωγραφίζει το κοριτσάκι». Μέσω της σύγκρισης όχι μόνο δεν βελτιώνονται οι επιδόσεις του παιδιού, αλλά τσαλακώνεται και η αυτοεκτίμησή του. Στηρίξτε λοιπόν τις προσπάθειές του χωρίς να περιμένετε να ικανοποιήσει τις προσδοκίες σας.

Συγχωρέστε του τα ψέματα. Ως γνωστόν, τα παιδιά δεν λένε ψέματα με τον ίδιο τρόπο που τα λένε οι μεγάλοι. Περισσότερο το κάνουν για να καλλιεργήσουν τη φαντασία τους παρά για να εξαπατήσουν. Αδιαφορήστε για τα ψέματά του και απλώς επιβραβεύστε το όταν λέει την αλήθεια.

Η υπερπροστασία βλάπτει όσο και η κατάχρηση εξουσίας. Πολλές φορές, για να προστατέψετε το «καημένο σας μωράκι», το εγκλωβίζετε στο ρόλο του θύματος. Αποφύγετε τις συνηθισμένες αναφορές του τύπου: «Προσοχή, θα πέσεις, θα βραχείς, θα χτυπήσεις...». Παροτρύνετέ το να ξεπεράσει τον εαυτό του, ακόμα κι αν αυτό είναι δύσκολο, με την προϋπόθεση πάντα ότι θα κάνει πράγματα που επιτρέπονται για την ηλικία του. Αν του στερείτε τις πρωτοβουλίες και κάνετε τα πάντα εσείς, ενθαρρύνετε την παθητικότητά του και το κάνετε ευάλωτο απέναντι στους άλλους σε περίπτωση σύγκρουσης. Μια ελάχιστη αυτονομία και ανεξαρτησία είναι απαραίτητες για να ολοκληρωθεί μέσα σε μια ομάδα και για να μάθει να παίζει με τα άλλα παιδιά.

Ομολογήστε με κάθε ειλικρίνεια πως κάποια από τα πράγματα που το τρομάζουν, τα έχετε ζήσει κι εσείς στο παρελθόν. Τα παιδιά καθησυχάζονται πολύ όταν συνειδητοποιούν πως τα πρόσωπα που θεωρούν σημαντικά (όπως οι γονείς, οι θείοι ή τα αδέρφια) έχουν περάσει ανάλογες δυσκολίες με τις δικές τους.

Ενθαρρύνετε το παιδί να αντιμετωπίζει με χιούμορ ακόμη και τα δυσάρεστα γεγονότα.

Εξηγήστε του πως αν κάποιος μεγάλος θυμώνει μαζί του ή κάποιο παιδί το κοροϊδεύει ή του επιτίθεται αυτό δεν σημαίνει ότι φταίει ή πως είναι κακό παιδί.

Προτρέψτε το να βάζει στόχους, να παίρνει αποφάσεις και να λύνει προβλήματα.

Μάθετέ του να επιμένει, να υπομένει και να αγωνίζεται μέχρι να πετύχει τους στόχους του.

Επιβραβεύστε κάθε μικρή του πρόοδο.

Ενθαρρύνετέ το να εκφράζει ειλικρινά τις προσωπικές του απόψεις και να εξωτερικεύει ξεκάθαρα τα συναισθήματά του.

Βοηθήστε το να αναπτύξει αυτοέλεγχο, να επιλέγει τη συναισθηματική του αντίδραση και να μην αντιδρά παρορμητικά στις προκλήσεις των άλλων.

Μάθετέ του πως αξίζει πολλά, ανεξάρτητα με το πόσο αποδίδει.

Προτρέψτε το να αποδέχεται χωρίς ταραχή τόσο τον έπαινο όσο και την τιμωρία. Με λίγα λόγια, διδάξτε του την ψυχραιμία.

Μάθετέ το να εμπιστεύεται τα κοντινά του πρόσωπα.


Τι μπορείτε να κάνετε παρέα με το παιδί

Αφήστε το να χειριστεί μόνο του τις μικρές διαφωνίες με τους άλλους, αλλά σε περίπτωση που η κατάσταση του προκαλεί μεγάλο πρόβλημα, υποστηρίξτε το. Πρέπει να ξέρει ότι θα είστε πάντα εκεί σε περίπτωση που τα πράγματα δυσκολέψουν.

Δεν τολμά να σηκώσει το χέρι του μπροστά στη δασκάλα; Προσποιηθείτε ότι εσείς είστε η δασκάλα και μιμηθείτε τη σκηνή μπροστά του. Κι αν δεν τα καταφέρνει πάντα, κλείστε ένα ραντεβού με τη δασκάλα για να της αναφέρετε την κατάσταση. Δείξτε στο παιδί σας ξεκάθαρα πώς να υπερασπίζεται τον εαυτό του απέναντι στους συμμαθητές του. Μπορεί να φαίνεται πολύ φοβισμένο όταν, π.χ., κοιτάει τον αντίπαλό του στα μάτια ή όταν έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με αυτόν, ο οποίος έχει τα πόδια ανοιχτά και τα χέρια του στη μέση. Δώστε του συγχαρητήρια αν τα καταφέρει.


Τι κι άντρας που είμαι, φοβάμαι, φοβάμαι

Ακούμε συχνά τους γύρω μας να λένε πως ένα αγόρι πρέπει να μάθει από μικρό να υπερασπίζεται τον εαυτό του για να… γίνει άντρας. Αυτό το κοινωνικό κλισέ είναι πέρα για πέρα λανθασμένο, σύμφωνα με τους ψυχολόγους, πολύ απλά γιατί το αγόρι σας ενδεχομένως να μη βρίσκεται ακόμη στο στάδιο αυτό της επεξεργασίας της προσωπικότητάς του. Για να αρχίσει ένα παιδί να υπερασπίζεται τον εαυτό του και να οριοθετεί την περιοχή του, πρέπει να έχει σαφή αντίληψη του εαυτού του και της σωματικής του διάπλασης. Και αυτό το αντιλαμβάνεται λίγο πριν ή μετά τα τέσσερα. Δώστε του λοιπόν λίγο χρόνο.


Μήπως πέσει θύμα της παθητικότητάς του;

Οι γονείς ανησυχούν πάντα. Τις περισσότερες φορές όχι αδικαιολόγητα. Τι μπορούμε όμως να κάνουμε για τα παιδιά μας ώστε να μην τα στοιχειώσουμε με το φάντασμα του φόβου; Πώς μπορούμε να τα εκπαιδεύσουμε έτσι ώστε να αποφεύγουν τις κακοτοπιές; Να τα προστατεύσουμε από επιτήδειους, από το διαδίκτυο ή από τον διαταραγμένο γείτονα;

Μέχρι κάποα ηλικία το παιδί πρέπει να βρίσκεται υπό την επίβλεψή μας. Αλλά αυτό μπορεί να γίνεται με διακριτικό και όχι με απόλυτο και παρεμβατικό τρόπο. Είναι σκόπιμο να του εξηγήσουμε πως πρέπει να προστατεύει τον εαυτό του από διάφορες καταστάσεις για τις οποίες θα του μιλήσουμε ψύχραιμα. Αν μιλήσουμε με τρόπο υπερβολικό για τους κινδύνους που παραμονεύουν, μπορεί να τρομοκρατήσουμε το παιδί κι έτσι θα φοβάται οποιαδήποτε ανοίκεια κατάσταση όσο αθώα κι αν είναι. Μπορούμε να το μάθουμε να μην απαντάει σε αγνώστους όταν ερωτάται (π.χ. κανείς δεν θα ρωτήσει ένα ανήλικο παιδάκι πού βρίσκεται η αστυνομία), να λέει «όχι» σε χάδια, φιλιά, αγγίγματα –ακόμα και από οικεία πρόσωπα– όταν δεν θέλει. Ο έλεγχος του διαδικτύου επιβάλλεται, όπως επίσης και ο χρόνος που το παιδί θα αφιερώνει σε αυτό. Από μικρό το μαθαίνουμε την ιδιαίτερη αξία που έχει πρωτίστως η ανθρώπινη σχέση - επικοινωνία - επαφή. Όσο για τον οποιοδήποτε διαταραγμένο γείτονα, σύμφωνα με την ηλικία του παιδιού μπορούμε να του εξηγήσουμε απλά πως μερικοί άνθρωποι πολλές φορές δεν είναι καλά και μπορούν να μας κάνουν κακό χωρίς να το καταλάβουν. Γι’ αυτό και τους αποφεύγουμε.

ΠΑΙΔΙ - ΔΙΑΖΥΓΙΟ


Οι γονείς που πρόκειται να χωρίσουν συχνά ανησυχούν για το κατά πόσο το διαζύγιο/χωρισμός θα επιβαρύνει τα παιδιά τους. Οι έρευνες δείχνουν ότι δεν είναι το διαζύγιο αυτό κάθε αυτό που μπορεί να δημιουργήσει κοινωνικοψυχολογικές δυσκολίες στα παιδιά, αλλά το πώς οι ίδιοι οι γονείς διαχειρίζονται το διαζύγιο. Αν το διαζύγιο ή ο χωρισμός οδηγήσει στην απουσία του ενός από τους δύο γονείς από την ανατροφή του παιδιού, σε οικονομική δυσπραγία του γονέα που έχει την επιμέλεια του παιδιού και σε διαμάχες ανάμεσα στους πρώην συζύγους, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες το παιδί να αντιμετωπίσει προβλήματα κατά την προσαρμογή του στην νέα οικογενειακή δομή αλλά και στη γενικότερη ψυχολογική του ανάπτυξη.




Οι έρευνες στα παιδιά γονέων που έχουν χωρίσει σε σύγκριση με παιδιά που ζουν και με τους δύο γονείς παρουσιάζουν ενδιαφέροντα ευρήματα σχετικά με το κατά πόσο το διαζύγιο επιδρά αρνητικά. Όταν οι έρευνες επικεντρώσουν στις άμεσες συνέπειες του διαζυγίου τα αποτελέσματα δείχνουν ότι οι διαφορές ανάμεσα στις δύο ομάδες παιδιών είναι μικρές αλλά σημαντικές και τείνουν να μειώνονται με την πάροδο του χρόνου καθώς οι σχέσεις των γονέων εξομαλύνονται και τα παιδιά προσαρμόζονται στις νέες συνθήκες. Όταν όμως τα παιδιά αυτά που έχουν βιώσει διαζύγιο μελετούνται και κατά την ενηλικίωσή τους, φαίνεται πως ο χωρισμός των γονέων, αν δεν έχει ακολουθήσει ήπιες και συναινετικές διαδικασίες, μπορεί να αφήσει ένα σημαντικό αποτύπωμα που να επηρεάζει διάφορους τομείς της ενήλικης ζωής τους.

Βραχυπρόθεσμες συνέπειες
Όταν υπάρχουν δυσκολίες προσαρμογής στον χωρισμό των γονέων, οι πιο συνηθισμένες αλλαγές στην συμπεριφορά των παιδιών την περίοδο μετά το διαζύγιο (κυρίως τα πρώτα 2 χρόνια) αποτελούν η επιθετική/ αντιδραστική συμπεριφορά (με τα αγόρια να παρουσιάζουν τα προβλήματα συμπεριφοράς για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα) και τα συμπτώματα άγχους, απομόνωσης και γενικότερης χαμηλής διάθεσης. Λόγω των παραπάνω, είναι λογικό στα παιδιά σχολικής ηλικίας να παρατηρείται και έκπτωση στις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις. Στα παιδιά προσχολικής ηλικίας μπορεί να παρατηρηθεί επιστροφή σε προγενέστερα στάδια εξέλιξης (π.χ. το παιδί αρχίζει πάλι να βρέχεται πάνω του) καθώς και ένταση κάποιων φόβων (π.χ. για το σκοτάδι). Τα παιδιά μπορεί επίσης, να φοβούνται πιθανή εγκατάλειψη και να νομίζουν ότι οι γονείς τους χώρισαν επειδή εκείνα έκαναν κάτι κακό. Διαταραχές στον ύπνο είναι επίσης, συχνές.

Μακροπρόθεσμες συνέπειες
Οι ενήλικες που ως παιδιά βίωσαν ένα «δύσκολο» διαζύγιο τείνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό σε σχέση με τους ενήλικες που δεν έχουν βιώσει ένα διαζύγιο ή έχουν βιώσει ένα «καλό» διαζύγιο να υστερούν σε μόρφωση, σε εισόδημα, να αποκτούν παιδί εκτός γάμου, και/ή ο γάμος τους να καταλήγει πιο συχνά σε διαζύγιο. Επίσης, ως ενήλικες τα παιδιά αυτά δείχνουν πιο επιφυλακτικά στις σχέσεις.



Τι μπορούν να κάνουν οι γονείς για να προετοιμάσουν τα παιδιά τους και να τα βοηθήσουν να βιώσουν το διαζύγιο όσο πιο ανώδυνα γίνεται?


Να συνειδητοποιήσουν ότι όσο έντονες και αν είναι οι διαφορές τους θα πρέπει να τις εξομαλύνουν προκειμένου να διατηρήσουν ικανοποιητική επικοινωνία και συνεργασία για τα θέματα των παιδιών
Να είναι και οι δύο παρόντες όταν ανακοινώνουν στα παιδιά τον επικείμενο χωρισμό και να τα διαβεβαιώνουν ότι δεν οφείλεται σε αυτά ο χωρισμός τους και ότι θα συνεχίσουν να τα αγαπούν.
Να φροντίζουν από κοινού για τις ανάγκες των παιδιών τους με στόχο να μην αλλάξουν προς το χειρότερο οι συνθήκες διαβίωσης των παιδιών.
Να διασφαλίζονται οι συχνές συναντήσεις ή η επικοινωνία με τον γονέα που δεν έχει την επιμέλεια.
Να προσπαθήσει ο γονέας που έχει την επιμέλεια να διατηρήσει τις καθημερινές συνήθειες του παιδιού, που θα του προσφέρουν μια σταθερότητα σε μια περίοδο έντονων αλλαγών.
Να δείχνουν κατανόηση σε τυχόν δύσκολη συμπεριφορά των παιδιών αλλά παράλληλα να συνεχίσουν να οριοθετούν συμπεριφορές και συνήθειες των παιδιών.
Να μην επιφορτίσουν τα παιδιά με ευθύνες που δεν αρμόζουν στην ηλικία τους.
Δρ. Εύα Κωνσταντινίδη

Κλινικός Ψυχολόγος
Πηγή: e-child.gr

ΖΗΛΙΑ


Ζήλεια
>>

Ιουλιέτα Λαούρη, Παιδοψυχίατρος, 24/01/2003

Και ξαφνικά το παιδί σας αισθάνεται ότι όλα γύρω του αλλάζουν. Ένας μικρός νέος..εισβολέας κλέβει όλη την προσοχή και την αγάπη σας. Τώρα πια ή μαμά, η δική του μαμά, δεν μπορεί να παίξει μαζί του γιατί πρέπει να θηλάσει και ο μπαμπάς δεν μπορεί να του διαβάσει το παραμύθι γιατί πρέπει να νανουρίσει το μωρό. Ναι, το παιδί σας ζηλεύει το μικρό του αδερφάκι!


Η μητρότητα χτύπησε για δεύτερη φορά την πόρτα σας. Ο ενθουσιασμός σας για τον ερχομό του νέου παιδιού είναι μεγάλος, μόνο που κάποιος μέσα στο σπίτι δεν μοιράζεται τη χαρά σας….Πρόκειται για το πρώτο σας παιδί, που ξαφνικά χάνει την αποκλειστικά που διατηρούσε έως τώρα. Μέχρι πρότινος ήξερε ότι είχε δύο γονείς και ξαφνικά νοιώθει ότι έχει «μισή» μαμά και «μισό» μπαμπά. Ακόμα και η γιαγιά, οι συγγενείς και οι φίλοι δεν δείχνουν πια το ίδιο ενδιαφέρον για το πρωτότοκο παιδί σας. Το μωρό έχει κλέψει όλη την προσοχή και το παιδί σας αισθάνεται μόνο, παραμελημένο και φοβάται για το μέλλον, που δεν διαγράφεται και τόσο…αίσιο. Θα πρέπει πλέον να μοιράζεται τα παιχνίδια του, το χώρο του, το χρόνο αλλά και το ενδιαφέρον των δικών του ανθρώπων. Πως μπορεί να πάρει πίσω όσα του ανήκουν; Πως πρέπει να αντιδράσει; Πως μπορεί να αντιμετωπίσει αυτό τον τόσο αξιαγάπητο «εχθρό»;

Ο καθορισμός των ρόλων

Η ψυχολογία αναφέρεται συχνά στον εγωκεντρισμό της παιδικής προσχολικής ηλικίας. Τα παιδιά δηλαδή έχουν στο επίκεντρο της σκέψης του στον εαυτό τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι εγωιστές ή μη κοινωνικά όντα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα παιδιά αυτής της ηλικίας αδυνατούν να συνειδητοποιήσουν οτιδήποτε ξεφεύγει από τη σφαίρα των άμεσων εμπειριών ή αντιλήψεων τους. Τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας έχουν μια ιδιότυπη αντίληψη γύρω από την ιεραρχία της οικογένειας και συνηθίζουν να κρατούν μια επίμονη στάση απέναντι στους κανόνες αυτές της ιεραρχίας. Οι απαράβατοι αυτοί κανόνες που αφορούν , για παράδειγμα , στο ποιος είναι ο μεγαλύτερος και ποιος είναι ο ρόλος του καθένα στην οικογένεια θα πρέπει να είναι σταθεροί, αφού αποτελούν απαραίτητο εφόδιο για τη λειτουργία του παιδιού τόσο στη οικογένεια όσο και στο ευρύτερο κοινωνικό περιβάλλον. Ο καθορισμός των ρόλων για κάθε μέλος της οικογένειας, αλλά και ο επαναπροσδιορισμός τους όποτε αλλάζουν τα δεδομένα είναι πολύ σημαντική υπόθεση. Μην ξεχνάτε ότι τα πρώτα παιδιά γεννιούνται και μεγαλώνουν μόνα τους μαζί με τους γονείς τους απολαμβάνοντας αποκλειστικά όλη τη φροντίδα και το ενδιαφέρον τους, ενώ τα δεύτερα παιδιά έρχονται σε μια ήδη διαμορφωμένη οικογένεια. Αυτό σημαίνει ότι οι ρολόι αλλάζουν και το πρώτο παιδί σας χρειάζεται χρόνο για να δεχτεί την έλευση του νέου μέλους όσο και για να μπορέσει να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες και στην αλλαγή του προγράμματος στην οικογένεια.

Μπροστά στα νέα δεδομένα

Δεν είναι εύκολο για ένα παιδί να δεχτεί αβασάνιστα τον ερχομό ενός νέου μωρού, ειδικά όταν βρίσκεται σε ηλικία που δεν μπορεί ακόμα να κατανοήσει ότι η αγάπη και η προσοχή των γονιών του δεν μειώνεται, απλώς μοιράζεται. Το παιδί νοιώθει ζήλια, αυτή με τη σειρά της ενέχει θυμό και ο θυμός επιθετικότητα και εκδίκηση. Και μπορεί οι ενήλικες να έχουν αυτοσυγκράτηση ή να έχουν την δυνατότητα να εκτονώσουν δημιουργικά και ανώδυνα το θυμό τους, με τα παιδιά όμως καθηλώνονται στη ζήλια και στο θυμό χωρίς να μπορούν να αξιολογήσουν το κόστος των συναισθημάτων αυτών.

Πως εκφράζουν τη ζήλια τους

Πως θα καταλάβετε ότι το παιδί σας ζηλεύει το μικρό του αδερφάκι; Συνήθως η συμπεριφορά του αλλάζει ξαφνικά και είτε στρέφεται εναντίον του εαυτού του είτε εναντίον των άλλων μελών της οικογένειας και του οικείου περιβάλλοντος. Αν και οι ενδείξεις της ζήλιας διαφέρουν από παιδί σε παιδί, οι πιο συνηθισμένες αντιδράσεις είναι οι ακόλουθες:

·Γίνεται επιθετικό απέναντι στο αδερφάκι του ή ακόμα και σε σας, πολλές φορές χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Βρίσκοντας παράλογες και ασήμαντες δικαιολογίες δείχνει τον εκνευρισμό του, χτυπάει, βρίζει, τραβάει τα μαλλιά των άλλων και δαγκώνει.
·Δυσκολεύεται να προσαρμοστεί και υιοθετεί αντικοινωνική συμπεριφορά. Αρνείται πεισματικά να πάει στο σχολείο, να συμμετάσχει σε κοινωνικές εκδηλώσεις και εξόδους.
·Αρνείται πεισματικά να φαει, δείχνει ανόρεκτο αποκτά ιδιοτροπίες και καπρίτσια στο φαγητό και αδυνατίζει. ·Παρουσιάζει διαταραχές στον ύπνο του. Αρνείται ή δυσκολεύεται να κοιμηθεί, ξυπνάει στη μέση της νύχτας, απαιτεί να κοιμηθεί στο δωμάτιο σας ή λερώνει το κρεβατάκι του.
·Λερώνει το βρακάκι του ακόμα και στη διάρκεια της ημέρας, μιλάει και κλαιει σαν μωρό, γενικότερα υιοθετεί συμπεριφορά μικρότερου παιδιού.
·Σε ακραίες περιπτώσεις μπορεί να παρουσιάσει στον εαυτό του ή ακόμη και να αρρωστήσει, δηλαδή να γίνει ξαφνικά φιλάσθενο.

Αντιμετωπίστε τη ζήλια

·Ζητήστε του να σας εξηγήσει τι ακριβώς νιώθει και συζητήστε μαζί του.
·Μην μειώνετε το παιδί σας και προσπαθήστε να κατανοήσετε τα συναισθήματα του. Το μικρό σας εκφράζει αυτά που νιώθει κι ακόμη και αν τα θεωρείτε παράλογα, θα πρέπει να τα σεβαστείτε.
·Ρωτήστε το τι θέλει και ικανοποιήστε τις επιθυμίες του όσο αυτές είναι στο πλαίσιο της λογικής. Σε καμιά περίπτωση όμως μην επιχειρήσετε να το δωροδοκήσετε ικανοποιώντας κάθε παράλογη απαίτηση του. ·Ενθαρρύνετε το να αισθανθεί φιλικά και θετικά απέναντι στο αδερφάκι του. Εξηγήστε του ότι τώρα θα έχει παρέα και θα αποκτήσει έναν καλό φίλο και να παίζει και να συζητάει.
·Προτρέψετε το να αναλάβει ευθύνες – αν φυσικά το επιτρέπει η ηλικία του – απέναντι στο αδερφάκι του. Ζητήστε του να το προσέξει, να το ταΐσει, να παίξει μαζί του και να το καθησυχάσει όταν κλαιει. Τα παιδιά χαίρονται όταν του συμπεριφέρονται σαν ενήλικες.
·Εξηγήστε του ότι οι ανάγκες του μωρού τον πρώτο καιρό είναι μεγάλες και ότι την ίδια προσοχή δίνατε και σ’ αυτό όταν ήταν μωρό.
·Δώστε του να καταλάβει ότι η αγάπη σας γι’ αυτό δεν είναι λιγότερη, ότι μπορείτε να αγαπάτε και τα δύο εξίσου και ότι πάντα θα είναι κάτι ξεχωριστό για σας.
·Δείξτε του έμπρακτα την αγάπη σας και δώστε την προσοχή που τόσο έχει ανάγκη. Μπορεί το νέο σας μωρό να χρειάζεται περισσότερο τη φροντίδα σας, όμως και οι ανάγκες του πρώτου σας παιδιού είναι αυξημένες, ίσως τώρα είναι πολύ περισσότερο.
·Μην ξεχνάτε να του υπενθυμίζετε όσο πιο συχνά μπορείτε πόσο σημαντική θέση έχει στην καρδιά σας.
·Να θυμάστε ότι όλα τα παιδιά θέλουν να δείχνουν ότι είναι δυνατά και πιο ικανά από τα άλλα. Ενθαρρύνεται το παιδί σας να μάθει να αντιμετωπίζει τους άλλους ισότιμα και δίκαια και όχι να επιδιώκει να τους κατατροπώσει...

Πηγή: paidiatros.com

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΡΕΚΟΡ ΣΗΜΕΙΩΣΕ Η ΑΝΕΡΓΕΙΑ


Η ανεργία έφθασε το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ το 2009, με 212 εκατομμύρια ανθρώπους να μην έχουν απασχόληση, ανακοίνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας (International Labour Organization, ILO).

Εφέτος εκτιμάται ότι "η παγκόσμια ανεργία είναι πιθανό να παραμείνει υψηλή", μετά την αύξηση του πληθυσμού των ανέργων κατά 34 εκατομμύρια από το 2007, όταν η παγκόσμια οικονομική κρίση άρχιζε να εκδηλώνεται.

Στις αναπτυγμένες οικονομίες ο αριθμός των απασχολουμένων αναμένεται να σημειώσει άνοδο κατά περίπου 3 εκατ. ανθρώπους. Στις αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες αγορές το ποσοστό των ανέργων αναμένεται να σταθεροποιηθεί στα σημερινά επίπεδα ή να μειωθεί αλλά "μόνο ελαφρά", σύμφωνα με την έκθεση Global Employment Trends ["Παγκόσμιες Τάσεις στην Απασχόληση"]....Ο ILO κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την "ανάκαμψη χωρίς θέσεις εργασίας", καθώς οι χρηματαγορές ανεβαίνουν και οι δείκτες δείχνουν θετικοί αλλά η ανεργία παραμένει.

"Χρειαζόμαστε στην ίδια αποφασιστική πολιτική που έσωσε τράπεζες να εφαρμοστεί για να σωθούν και να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας ανθρώπων", ανέφερε ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, Χουάν Σομάβια. "Τα μέτρα για την ανάκαμψη πρέπει να έχουν στόχο την δημιουργία θέσεων εργασίας για τους νέους", τόνισε ο Σομάβια.

Ο ILO εκφράζει ιδιαίτερη ανησυχία για την ανεργία μεταξύ των νέων, που έφθασε σε επίπεδα που δεν είχαν παρατηρηθεί από την περίοδο της αποσύνθεσης της Σοβιετικής Ένωσης το 2001.

Για να αντιμετωπιστεί το υψηλό ποσοστό ανεργίας ο ILO κάλεσε κυβερνήσεις να εφαρμόσουν "ευρεία κάλυψη των βασικών οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης για να προστατεύσουν τους φτωχούς έναντι των συνεπειών των απότομων διακυμάνσεων της οικονομικής δραστηριότητας".

Ο Οργανισμός επισήμανε επίσης ότι οι συνθήκες εργασίας επιδεινώνονται σταθερά, ειδικά σε χώρες όπου προβλήματα υπήρχαν πριν το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.
ΑΠΕ

Σάββατο 23 Ιανουαρίου 2010

ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ

Πάντα υπάρχει λύση στο πρόβλημα της ανεργίας


Από τους Times του Λονδίνου: Μια καλά σχεδιασμένη Συνταξιοδότηση

Έξω από το Bristol Zoo της Αγγλίας υπάρχει ένα πάρκινγκ για 150 αυτοκίνητα και 8λεωφορεία. Για 35 χρόνια, τα τέλη στάθμευσης του διαχειριζόταν ένας πολύ ευχάριστος υπάλληλος. Τα τέλη αυτά είναι £1 για τα αυτοκίνητα ($ 1,40), £5 για λεωφορεία(περίπου $ 7).

Τότε, μια μέρα, μετά από 35 χρόνια που ποτέ δεν έλειψε μια ημέρα από την εργασία, πολύ απλά δεν ξαναεμφανίστηκε. Έτσι η Διαχείριση του ζωολογικού κήπου κάλεσε το Δημοτικό Συμβούλιο και ζήτησε να τους στείλουνε άλλον υπάλληλο στάθμευσης.
Το Συμβούλιο έκανε κάποια έρευνα και απάντησαν ότι το πάρκινγκ ήταν ευθύνη του ίδιου του ζωολογικού κήπου.
Ο ζωολογικός κήπος ενημέρωσε το Συμβούλιο ότι ο υπάλληλος ήταν υπάλληλος του Δήμου.
Το Δημοτικό Συμβούλιο απάντησε, ότι ο υπάλληλος δεν υπήρξε ποτέ στην κατάσταση μισθοδοσίας του Δήμου.

Εν τω μεταξύ, αραγμένος στη βίλα του, κάπου στις ακτές της Ισπανίας (ή κάποιο τέτοιο σενάριο), είναι ένας άνθρωπος που είχε προφανώς εγκαταστήσει ένα μηχάνημα εισιτήριων εντελώς μόνος του. Και στη συνέχεια, απλώς άρχισε να εμφανίζεται κάθε μέρα, μαζεύοντας τα τέλη στάθμευσης, υπολογίζεται περίπου 560 δολάρια την ημέρα - για 35 χρόνια.

Υποθέτοντας 7 ημέρες την εβδομάδα, το ποσό αυτό ανέρχεται σε πάνω από 7 εκατομμύρια δολάρια!

Και κανείς δεν γνωρίζει καν το όνομά του.

ΑΝΕΚΔΟΤΑ - ΕΔΩ ΓΕΛΑΤΕ (2)

1. Μία ημέρα ο μικρός Αλία εξ Αλβανίας ακούει τη δασκάλα του να του λέει:

-Αλία, από σήμερα είσαι έλληνας και θα λέγεσαι Ηλίας.

Περιχαρής πηγαίνει το μεσημέρι στο σπίτι ο Αλία και λέει στους γονείς του:

- Από σήμερα είμαι ελληνάκι και λέγομαι Ηλίας και όχι Αλία.

Τον παραλαμβάνουν ο πατέρας του και η μάνα του και τον κάνουν τουλούμι στο ξύλο.
Την άλλη μέρα πηγαίνει ο Αλία στο σχολείο, τον βλέπει η δασκάλα του και τον ρωτάει:

-Τί έγινε Ηλία; Τί έπαθες;

-Με δείρανε χθες δυό Αλβανοί κυρία.


2. Η ηλικία



Μια γυναίκα αποφασίζει να κάνει λίφτινγκ στο πρόσωπο για τα γενέθλιά της.

Ξοδεύει 5000 και αισθάνεται ιδιαίτερα ικανοποιημένη με το αποτέλεσμα. Στο δρόμο για το σπίτι, σταματάει σε ένα περίπτερο για να αγοράσει μια εφημερίδα. Προτού φύγει ρωτάει τον περιπτερά:

- Πόσο χρονών με κάνετε;

- 32, της απαντάει.

- Κι όμως, είμαι 47! λέει με ικανοποίηση.

Λίγο αργότερα, πάει στα McDonald's και κάνει την ίδια ερώτηση στην κοπέλα στο ταμείο. Εκείνη απαντάει:

- Γύρω στα 29 σας κάνω.

Και η γυναίκα:

- Όχι, είμαι 47!

Τώρα πλέον πετάει στα σύννεφα. Σταματάει σε ένα φαρμακείο και αφού φτάνει στο ταμείο και αγοράζει μέντες, ρωτάει το φαρμακοποιό την ίδια φλέγουσα ερώτηση.

Εκείνος απαντά:

- Εχμ, 30;

Για μια ακόμα φορά, λέει περήφανα:

- Είμαι 47, αλλά σας ευχαριστώ.

Στη στάση του λεωφορείου, ρωτάει έναν ηλικιωμένο κύριο την ίδια ερώτηση.

Εκείνος της απαντά:

- Κυρία μου, είμαι 78 ετών και η όρασή μου δεν είναι όπως παλιά. Όσο ήμουν νέος ωστόσο, είχα ένα σίγουρο τρόπο για να διαπιστώνω την

ηλικία μιας κυρίας. Θα ακουστεί σαν ασέβεια, αλλά απαιτεί την τοποθέτηση των χεριών μου στο εσωτερικό του στηθόδεσμού σας. Τότε θα είμαι σε θέση να ειπώ την ακριβή ηλικία σας.

Ακολουθεί μια παρατεταμένη σιωπή στον άδειο δρόμο έως ότου η περιέργεια την κυριεύει:

- Εντάξει, θα σας αφήσω.

Βάζει και τα δύο του χέρια κάτω από την μπλούζα της και στο εσωτερικό του σουτιέν, ψηλαφίζει μεθοδικά και προσεκτικά. Μετά από δύο λεπτά, εκείνη του λέει:

- Εντάξει φτάνει..., πόσο ετών είμαι;

Κάνει ένα τελευταίο ζούπηγμα αυτός, βγάζει τα χέρια του και της λέει:

- Κυρία μου, είστε 47 ετών.

Όλο έκπληξη τον ρωτάει:

- Απίστευτο! Πώς το καταλάβατε;

- Μου υπόσχεστε πως δε θα νευριάσετε;

- Ναι.

- Ήμουν από πίσω σας στα McDonald's.

Η ΓΗ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΧΡΩΜΑ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΟΕΙΔΩΝ ΠΟΥ ΠΕΡΝΟΥΝ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΤΗΣ


Επιστήμη - Αστρονομία - Η Γη αλλάζει το χρώμα των αστεροειδών που περνούν από κοντά της, "ταρακουνώντας" τους με σεισμούς.
(ANA) – 23 ώρες πριν

Οι αστεροειδείς απειλούν τη Γη, αλλά η τελευταία έχει το δικό της τρόπο να τους "εκδικείται". Ο πλανήτης μας "ταρακουνά" τους αστεροειδείς που περνούν κοντά του και με τον τρόπο αυτό αλλάζει το χρώμα τους, σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, που έριξε φως σε ένα μυστήριο που απασχολούσε τους επιστήμονες εδώ και καιρό: γιατί οι μετεωρίτες που πέφτουν στη Γη, έχουν συχνά διαφορετικό χρώμα από το χρώμα των αστεροειδών στο διάστημα. Προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι η ηλιακή ακτινοβολία στο διάστημα δίνει μια σκούρα ερυθρή απόχρωση στις επιφάνειες των αστεροειδών, καθώς ο ηλιακός άνεμος "καίει" την επιφάνειά τους και αλλοιώνει τα μέταλλά τους. Όμως στις περισσότερες περιπτώσεις, οι μετεωρίτες που φτάνουν στον πλανήτη μας ή αυτοί που περνούν από κοντά και μελετώνται με τα γήινα τηλεσκόπια, έχουν χάσει αυτό το κόκκινο χρώμα. Το νέο εύρημα είναι ότι καθώς οι αστεροειδείς πλησιάζουν τη Γη, η βαρύτητά της τούς προκαλεί πραγματικό σεισμικό ταρακούνημα, σε βαθμό που έρχονται τα πάνω-κάτω στην επιφάνεια των αστεροειδών, με συνέπεια να χάνουν τα επιφανειακά κοκκινωπά πετρώματά τους. Η ανακάλυψη έγινε από ομάδα ερευνητών υπό τον καθηγητή πλανητικών επιστημών Ρίτσαρντ Μπίνζελ του πανεπιστημίου ΜΙΤ των ΗΠΑ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το BBC. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα υπέρυθρο τηλεσκόπιο για να μελετήσουν τους διερχόμενους αστεροειδείς και το χρώμα τους. Οι περισσότεροι αστεροειδείς, αντίθετα από ό,τι γενικώς πιστεύεται, δεν είναι συμπαγείς μονόλιθοι από πέτρα ή μέταλλα, αλλά μάλλον σωροί από πέτρες και χαλίκια σαν "μπάζα", με αποτέλεσμα να είναι εύκολη η αναδιάταξη των υλικών της επιφάνειάς τους από τις σεισμικές δονήσεις που τους προκαλεί η Γη, κάτι που φέρνει στην επιφάνεια φρέσκα υλικά που βρίσκονταν προηγουμένως θαμμένα κάτω από τα επιφανειακά, τα οποία είχαν κοκκινίσει από το "έγκαυμα" της ηλιακής ακτινοβολίας. Σύμφωνα με τον καθηγητή Μπίνζελ, όσο πιο κόκκινος είναι ένας αστεροειδής, τόσο πιθανότερο είναι να μην πλησίασε τη Γη και, αντίθετα, όσο πιο "χλωμός", τόσο πιθανότερο ότι πέρασε από κοντά της - ή έπεσε πάνω της. Η ανακάλυψη ίσως βοηθήσει τους επιστήμονες να αποκρούσουν καλύτερα μια πιθανή μελλοντική επικείμενη πρόσκρουση ενός ουράνιου "επισκέπτη" στον πλανήτη μας. Η πιο κοντινή περίπτωση είναι του "Άποφι", πλάτους 270 μέτρων, που το 2029 αναμένεται να περάσει σε απόσταση λιγότερη των 35.000 40.000 χλμ. από τη Γη, κοντινότερη και από την τροχιά αρκετών τηλεπικοινωνιακών δορυφόρων. Οι αστεροειδείς συνήθως έχουν σχήμα πατάτας και προέρχονται από τη ζώνη του ηλιακού συστήματος ανάμεσα στον Άρη και το Δία. Μια ασθενής βαρύτητα τούς συγκρατεί ενωμένους, αν και συχνά διασπώνται σε δύο ή περισσότερα κομμάτια.

Link: Για την πρωτότυπη επιστημονική εργασία (με συνδρομή) στη διεύθυνση: http://www.nature.com/nature/journal/v463/n7279/abs/nature08709.html Και http://www.nature.com/nature/journal/v463/n7279/full/463305a.html

© 2010 ΑΘΗΝΑΪΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ - ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Πέμπτη 21 Ιανουαρίου 2010

ΤΟ ΘΑΥΜΑ ΤΗΣ ΑΝΝΥ ΣΑΛΙΒΑΝ


Λέξεις, λέξεις, λέξεις.. τα πάντα είναι λέξεις!
Αυτή είναι η πρώτη σκέψη, που σε κατακλύζει στην συγκεκριμένη παράσταση…
Η μοναδικότητα, η ουσία, η αλληλεπίδραση των λέξεων στις ζωές μας! Όμως οι λέξεις έχουνε αξία μόνο όταν μπορείς να αντιληφθείς, να αποδώσεις το νόημα τους.



«Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» του Ουίλλιαμ Γκίμπσον, ένα από τα πιο γνωστά θεατρικά έργα παγκοσμίως. Παίζεται για 2η χρονιά στο Θέατρο Άλφα.



Ο θεματικός του άξονας εμπνέεται από μια αληθινή, όσο και συγκλονιστική ιστορία που συνέβη στον αμερικάνικο νότο στα τέλη του 19ου αιώνα.
Ηρωίδες του έργου είναι δυο γυναίκες που αποτελούν πρότυπα για την παγκόσμια κοινότητα των ατόμων με αναπηρία, αλλά και πρότυπα θέλησης και πίστης στην προσπάθεια. Η Helen Keller και η δασκάλα της Anne Sullivan.



Με την ευκαιρία της παράστασης, αξίζει αναφορά στην ζωή της μοναδικής αυτής γυναίκας, της Helen Keller!



Σε ηλικία 19 μηνών, η Helen Keller αρρώστησε βαριά, με αποτέλεσμα να χάσει όραση, ακοή και φωνή. Καθώς περνούσαν τα χρόνια, έγινε ένα τυφλό και κωφάλαλο αγρίμι. Οι γονείς της στην απόγνωσή τους προσέλαβαν μια δασκάλα, την Anne Sullivan, προκειμένου να βοηθήσει το μικρό κορίτσι. Η νεαρή δασκάλα, που ήταν κάποτε κι αυτή τυφλή, κατόρθωσε με υπομονή και αγάπη να μετατρέψει τη μικρή Helen Keller σ' ένα χαρισματικό πλάσμα με σπάνια πνευματικά χαρίσματα.




Φωτο της Hellen Keller


Η Sullivan εργάστηκε ακούραστα, διδάσκοντας την Helen Keller να σκέφτεται κατανοητά και να μιλάει, χρησιμοποιώντας την μέθοδο Tahoma: ακουμπώντας τα χείλη των άλλων καθώς μιλάνε, νιώθοντας τις δονήσεις και συλλαβίζοντας τους αλφαβητικούς χαρακτήρες πάνω στην παλάμη της Helen. Μετά από δυσκολίες, έμαθε να διαβάζει αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ελληνικά και λατινικά σε μπραιγ.



Φωτο της Anne Sullivan


Η Helen Keller το 1900 ήταν η πρώτη κωφάλαλη που έγινε δεκτή σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Έπειτα σπούδασε σε γνωστά κολέγια, όπου και αρίστευσε και στη συνέχεια αφιέρωσε όλη της τη ζωή στην εκπαίδευση των τυφλών και κωφάλαλων, διδάσκοντας καινούρια παιδαγωγικά συστήματα και διαφωτίζοντας γονείς και δασκάλους μέσα από την δική της οδυνηρή εμπειρία.



Με τεράστια θέληση, η Helen κατάφερε να γίνει παγκοσμίως διάσημη ομιλήτρια και συγγραφέας. Έθεσε ως αποστολή στην ζωή της να παλέψει για τα άτομα με αναπηρία. Το 1915 ίδρυσε το Helen Keller International, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση για την πρόληψη της τύφλωσης. Η Helen και η Anne Sullivan έπειτα ταξίδεψαν σε ολο τον κόσμο.



Η Helen Keller συνάντησε προέδρους των ΗΠΑ, και υπήρξε φίλη με διάσημες προσωπικότητες, όπως τον Charlie Chaplin. Το 1964 τιμήθηκε με την ανώτατη διάκριση του αμερικανικού κράτους. Η περίπτωσή της είναι από τα πιο θαυμαστά δείγματα θριάμβου της ανθρώπινης θέλησης, της υπέρβασης της σωματικής αναπηρίας κι ένα ζηλευτό παράδειγμα αυταπάρνησης, δύναμης και αγάπης.






Η Sullivan δεν προσέγγισε την μικρή Helen μόνο με αγάπη – άλλωστε αυτό ήταν κάτι που φαινομενικά το έκαναν ως τότε όλοι γύρω της, μια αγάπη που τις περισσότερες φορές γινόταν ασφυκτική – αλλά κυρίως προσπάθησε να την καταλάβει, να την αισθανθεί, να αντιληφθεί τις ανάγκες της.



Υπήρξε αυστηρή απέναντι της, την αντιμετώπισε ως άνθρωπο ισάξιο και της δίδαξε πως τα θαύματα δεν γίνονται από μόνα τους.




Η Πέγκυ Τρικαλιώτη, στο ρόλο της Anne Sullivan, απέδειξε πόσο ικανή είναι υποκριτικά, καταφέρνοντας να περάσει στους θεατές το συναίσθημα, την συγκίνηση, την δυσκολία, την υπερπροσπάθεια που υπέδειξε η Sullivan, αλλά και το αληθινό της ενδιαφέρον για την σωτηρία της μικρής Helen.



Η μεγάλη έκπληξη ήταν η ερμηνεία της μικρής Δήμητρας Δουμένης, στον απαιτητικό ρόλο της Helen Keller. Εκφραστική, αφοσιωμένη, δίχως λάθη και ψεγάδια, με μια υποκριτική ωριμότητα, που πραγματικά έκλεψε τις εντυπώσεις!


Kλείνω το post, με μια φράση από το site του Θεάτρου Άλφα:


«O ουσιαστικότερος λόγος ύπαρξης του Θεάτρου, είναι να βοηθάει τον άνθρωπο να σκέφτεται κι όχι να χωνεύει, να γελάει κι όχι να γαργαλιέται, να σαρκάζει κι όχι να χασμουριέται, να κινείται κι όχι να αναπαύεται, να διαλέγει κι όχι να υποτάσσεται, να γίνεται τολμηρότερος, σωστότερος, καλύτερος...»



Ότι ακριβώς προσφέρει «Το θαύμα της Άννυ Σάλιβαν» στους θεατές! Εύχομαι να ανεβαίνουν συχνότερα παρόμοιες παραστάσεις!



Κοινωνικό του Ουίλιαμ Γκίμπσον
Σκηνοθ.: Γ. Διαμαντόπουλος. Ερμηνεύουν: Π. Τρικαλιώτη, Θ. Κινδύνης, Γ. Μαυρογιώργη, Θ. Βουτσά, Ορ. Σοφοκλέους, Π. Χατζηκουτσέλης.
Εναλλάξ στο ρόλο της Έλεν Κέλλερ, οι μικρές Δήμητρα Δουμένη- Αναστασία Τσιλιμπίου
Μετάφρ.: Θ. Σιδέρης, Γ. Διαμαντόπουλος.
Σκην.-κοστ.: Ντ. Λελούδα.
Μουσική: Στ. Κραουνάκης.
Διάρκεια 120'
Πατησίων 37, Εξάρχεια, 2105238742

Σχετικά ενδιαφέροντα links :
Ζωή της Anne Sullivan
Ζωή της Helen Keller
The Time 100: Helen Keller

Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2010

ΕΚΤΙΜΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ - ΓΙΝΕΤΕ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ ΤΩΡΑ




1. Πείθουμε τους εαυτούς μας ότι η ζωή μας θα είναι καλύτερη όταν θα παντρευτούμε, θα αποκτήσουμε ένα μωρό, μετά ένα ακόμα. Μετά αγχωνόμαστε διότι τα παιδιά μας δεν είναι αρκετά μεγάλα και όλα θα είναι καλύτερα όταν θα μεγαλώσουν. Στη συνέχεια αγχωνόμαστε γιατί φτάνουν στην εφηβεία και πρέπει να ασχοληθούμε μαζί τους. Θα είμαστε σίγουρα ευτυχείς όταν θα ξεπεράσουν αυτό το στάδιο. Λέμε στους εαυτούς μας ότι η ζωή μας θα είναι ολοκληρωμένη όταν ο σύντροφός μας θα αποκατασταθεί, όταν θα αποκτήσουμε ένα πιο ωραίο αυτοκίνητο, όταν θα μπορέσουμε να πάμε διακοπές, όταν θα πάρουμε την σύνταξή μας. Η αλήθεια είναι ότι η καλύτερη στιγμή για να είμαστε ευτυχισμένοι είναι ΤΩΡΑ. Αλλιώς πότε ; Η ζωή μας θα είναι πάντοτε γεμάτη με απογοήτευση. Είναι προτιμότερο να το παραδεχτούμε και να αποφασίσουμε να είμαστε ευτυχισμένοι παρόλα αυτά.

2. Για πολύ καιρό, μου φαινόταν ότι η ζωή μου θα άρχιζε. Η πραγματική ζωή. Αλλά υπήρχαν πάντα εμπόδια, μία δοκιμασία να ξεπεραστεί, μια δουλειά να τελειώσει, χρόνος να δοθεί, ένα χρέος να πληρωθεί. Μετά η ζωή θα ξεκινούσε. Τελικά κατάλαβα ότι αυτά τα εμπόδια ήταν η ΖΩΗ. Αυτή η προοπτική με βοήθησε να δω ότι δεν υπάρχει μονοπάτι προς την ευτυχία. ΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΕΥΤΥΧΙΑ. Λοιπόν, εκτιμήστε κάθε στιγμή. Σταματήστε να περιμένετε να τελειώσετε το σχολείο, να ξαναγυρίσετε στο σχολείο, να χάσετε 10 κιλά, να πάρετε 10 κιλά, να ξεκινήσετε να δουλεύετε, να παντρευτείτε, να έρθει η Παρασκευή το βράδυ, η Κυριακή πρωί, να αγοράσετε ένα καινούριο αμάξι, να πληρώσετε την υποθήκη σας, να έρθει η άνοιξη, το καλοκαίρι, το φθινόπωρο, ο χειμώνας, η πρώτη του μήνα, η τα μέσα του μήνα, να ακουστεί το τραγούδι σας στο ραδιόφωνο, να πεθάνετε, να ξαναγεννηθείτε ... πριν αποφασίσετε να ΕΙΣΤΕ ΕΥΤΥΧΙΣΜΕΝΟΙ.

3. Η ευτυχία είναι ένα ταξίδι, όχι ένας προορισμός. Δεν υπάρχει καλύτερος χρόνος για να είστε ευτυχισμένοι ....από το ΤΩΡΑ ! Ζήστε και εκτιμήστε την τωρινή στιγμή. - Αγνωστος συγγραφέας - Τώρα , σκέψου καλά και προσπάθησε να απαντήσεις σε αυτές τις 5 ερωτήσεις : 1 – Ονόμασε 5 άτομα από τα πλουσιότερα στη γη . 2 – Ονόμασε τις 5 τελευταίες νικήτριες του διαγωνισμού Μις Υφήλιος . 3 – Ονόμασε τους 10 τελευταίους νικητές του Βραβείου Νόμπελ . 4 – Ονόμασε τους 10 τελευταίους νικητές του Όσκαρ καλύτερου ηθοποιού .

4. Δεν τα καταφέρνεις ; Είναι δύσκολο, έτσι ; Μην ανησυχείς, κανείς δεν θυμάται. Τα χειροκροτήματα περνάνε ! Τα κύπελα πιάνουν σκόνη ! Οι νικητές ξεχνιούνται ! Τώρα προσπάθησε να απαντήσεις σε αυτές τις 5 ερωτήσεις : 1 – Ονόμασε 3 καθηγητές που συνέβαλαν στην μόρφωσή σου. 2 – Ονόμασε 3 φίλους που σε βοήθησαν σε δύσκολες στιγμές. 3 – Σκέψου κάποια άτομα που σε έχουν κάνει να νιώσεις ξεχωριστός /ή. 4 – Ονόμασε 5 άτομα με τα οποία σου αρέσει να περνάς τον χρόνο σου. Τα καταφέρνεις ; Είναι πιο εύκολο, έτσι ; Τα άτομα που έχουν μία ουσία στην ζωή σου δεν είναι αναγκαστικά οι πιο πλούσιοι ή οι πιο επιτυχημένοι .... Είναι όμως εκείνοι που ανησυχούν για σένα, που φροντίζουν για σένα, που σε οποιεσδήποτε περιστάσεις είναι δίπλα σε σένα .... Σκέψου λίγο. Η ζωή είναι πολύ σύντομη ! Εσύ σε ποιά λίστα είσαι ; Δεν ξέρεις ....;

5. Άφησε με να σε βοηθήσω. Δεν είσαι ανάμεσα στους πιο ‘διάσημους’, αλλά ανάμεσα σε αυτούς που θυμάμαι να στείλω αυτό το μήνυμα ... Είναι λίγος καιρός, στους Ολυμπιακούς του Σιάτλ, 9 αθλητές, όλοι ανάπηροι σωματικά ή πνευματικά, ήταν στην γραμμή εκκίνησης της κούρσας των 100 μέτρων. Στο σύνθημα της εκκίνησης, η κούρσα ξεκίνησε. Δεν έτρεχαν όλοι αλλά όλοι είχαν την επιθυμία να συμμετέχουν και να κερδίσουν. Έτρεχαν ανά 2, ένα αγόρι έπεσε στην πίστα, έκανε κάποιες τούμπες και άρχισε να κλαίει. Οι άλλοι 8 τον άκουσαν να κλαίει. Επιβράδυναν και κοίταξαν πίσω τους. Σταμάτησαν και άρχισαν να επιστρέφουν πίσω .... ΌΛΟΙ... Μία κοπέλα με το σύνδρομο Down καθισμένη δίπλα του, άρχισε να τον χαιδεύει και να τον ρωτά : ‘Είσαι καλύτερα τώρα ;’ Τότε, και οι υπόλοιποι 9 τον πήραν από τους ώμους και ξεκίνησαν όλοι μαζί να περπατάνε προς την γραμμή του τερματισμού. Ολόκληρο το στάδιο σηκώθηκε και άρχισε να χειροκροτεί. Και τα χειροκροτήματα διήρκησαν πάρα πολύ .....

6. Οι άνθρωποι που είδαν αυτό το γεγονός, μιλούν για αυτό ακόμη. ΓΙΑΤΙ ; Γιατί βαθιά μέσα μας, όλοι ξέρουμε ότι το σημαντικότερο πράγμα στην ζωή δεν είναι να κερδίσουμε για μας. Το πιο σημαντικό πράγμα σε αυτή τη ζωή, είναι να βοηθάμε τους άλλους να κερδίσουν. Ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα επιβραδύνουμε ή θα αλλάξουμε την δική μας πορεία. Εάν στείλεις αυτό το μήνυμα, ίσως καταφέρουμε να αλλάξουμε την καρδιά μας, ίσως και την καρδιά κάποιου άλλου επίσης ... ‘ Ένα κερί δεν παθαίνει τίποτα αν βοηθήσει για να ανάψουμε και ένα ακόμη.’ Λοιπόν, τι θα κάνεις ;... Θα το στείλεις ή θα το σβήσεις ;

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

ΤΕΣΤ ΟΝΕΙΡΟΥ

Τα όνειρα λένε πολλά, αρκεί να μπορεί κανείς να δει πίσω από αυτά και να τα ερμηνεύσει σωστά, αποκωδικοποιώντας έτσι τα μηνύματα του υποσυνειδήτου.
Οι κρυφοί πόθοι και οι ανομολόγητες επιθυμίες παίρνουν εικόνα, σάρκα και οστά μέσα στο φανταστικό κόσμο του ονείρου.
Ανακαλύψτε το «ονειρικό» προφίλ σας απαντώντας με ειλικρίνεια στις ερωτήσεις του αστροτέστ.

1.Τριγυρνάτε σε μια ονειρική πόλη με μεθυστικά
αρώματα:
α) πετώντας πάνω σε ένα περιστέρι (πηγαίνετε στο 2)
β) περπατώντας με έναν πρίγκιπα (πηγαίνετε στο 3 )
γ) πάνω σε ένα άλογο (πηγαίνετε στο 4)
δ) πάνω σε μια τίγρη (πηγαίνετε στο 5).

2.Καθώς πετάτε:
α) πέφτετε πάνω σε ένα τεράστιο τριαντάφυλλο
(πηγαίνετε στο 6)
β) χάνεστε μέσα σε ένα θαμνότοπο (πηγαίνετε στο 4)
μαζί του (πηγαίνετε στο 3)

3.Στο δρόμο ο πρίγκιπας δείχνει ζωηρό ενδιαφέρον για
εσάς. Εσείς:
α) απολαμβάνετε τα χάδια του (πηγαίνετε στο 8 )
β) αρνείστε να ανταποκριθείτε (πηγαίνετε στο 9)
γ) Του κάνετε μάγια για να σας αφήσει ήσυχη
(πηγαίνετε στο 5)

4.Ξαφνικά βρίσκετε ένα αστραφτερό διαμάντι που σας
μεταμορφώνει σε:
α) κορυφαία/ο ηθοποιό (πηγαίνετε στο 13)
β) διάσημη/ο τραγουδίστρια/ιστή (πηγαίνετε στο 11)
γ)ικανή/ό πολιτικό (πηγαίνετε στο 12)

5.Όταν ξυπνάτε, συνειδητοποιείτε ότι πρόκειται για
όνειρο. Γρήγορα όμως
αποκοιμιέστε και βλέπετε
ένα άλλο. Βρίσκεστε σε μια:
α) απέραντη έρημο (πηγαίνετε στο 13)
β) μικροσκοπική πόλη (πηγαίνετε στο 14)
γ) φαντασμαγορική γιορτή (πηγαίνετε στο 15).

6.Το τεράστιο τριαντάφυλλο σας δίνει τη μορφή:
α) ενός άντρα ίδιου με τον ερωτικό σύντροφό σας
(πηγαίνετε στο 16)
β) ενός πρίγκιπα (πηγαίνετε στο 3).

7.Πέφτετε πάνω σε μια φραουλιά. Τότε:
α) συνειδητοποιείτε ότι εκεί κοντά γίνεται μια
πριγκιπική δεξίωση (πηγαίνετε στο 3)
β) νιώθετε έναν τρόμο, κάτι περίεργο πλανάται στην
ατμόσφαιρα (πηγαίνετε στο 4).

8.Περνάτε τη νύχτα στην αγκαλιά του, κάτω από τον
εναστρο ουρανο και νιώθετε ότι:
α) άγγελοι σας χαμογελούν και σας ευλογούν
(πηγαίνετε στο 17)
β) ο θεός σας κοιτά και σας κρίνει (πηγαίνετε στο 4).

9.Δέχεστε να υποχωρήσετε στα θέλγητρα του, με την
προϋπόθεση ότι θα σας προσφέρει:
α) διαμάντια (πηγαίνετε στο 4)
β) χρυσάφι (πηγαίνετε στο 5).

10.Το κοινό σας αποθεώνει. Ξαφνικά:
α) ένας μάγος σας εξαφανίζει από τη σκηνή (πηγαίνετε στο 18)
β) ένας ηθοποιός σας απάγει (πηγαίνετε στο 5).

11.Στο πρωινό σας απαιτείτε να υπάρχει πάντα:
α) ένας δυνατός εσπρέσο (πηγαίνετε στο 5)
β) μια γλυκιά σοκολάτα (πηγαίνετε στο 12)
γ) ένα ζεστό τσάι (πηγαίνετε στο 18).

12.Ο ταχυδρόμος σας φέρνει το δώρο ενός θαυμαστή
σας. Πρόκειται για:
α) ένα σκυλάκι (πηγαίνετε στο 16)
β) μια μαύρη γάτα (πηγαίνετε στο 18).

13.Για να συναντήσετε τον πρίγκιπα της ερήμου:
α) δοκιμάζετε ένα μαγικό ανατολίτικο μήλο (πηγαίνετε
στο 19)
β) τρίβετε στο χέρι σας ένα μαγικό εκκρεμές(πηγαίνετε στο 14).

14.Μια μεθυστική μυρωδιά σας τραβάει από τη μύτη και
σας οδηγεί:
α) κοντά σε έναν καλογυμνασμένο άντρα, ξαπλωμένο
στην καυτή άμμο(πηγαίνετε στο 19)
β) κοντά σε έναν κομψό γιάπη, στέλεχος πολυεθνικής, καρφωμένο μπροστά στονυπολογιστή του(πηγαίνετε στο 16).

15. Κατά τη διάρκεια ενός πάρτι:
α) διασκεδάζετε μέχρι πρωίας (πηγαίνετε στο 17)
β) παρατηρείτε αυτές που περιτριγυρίζουν το ταίρι σας (πηγαίνετε στο 19).



16.Ρομαντισμός μέχρι εσχάτων
Κρύβετε μέσα σας ένα παιδί, το οποίο αρνείται να αφήσει πίσω του το παρελθόν. Η παιδική ηλικία στριφογυρίζει στο μυαλό σας και παρουσιάζεται στα όνειρα σας. Με διακριτικότητα και ευαισθησία αγγίζετε εύκολα τις καρδιές των άλλων. Μέσα στη γλυκύτητα και την παιδικότητα της ιδιοσυγκρασίας σας, εκφράζετε τα συναισθήματα σας. Ωστόσο, πίσω από αυτή την εμφανή πραότητα υπάρχει μια έντονα συναισθηματική φύση που αναζητεί τρόπους έκφρασης. Ο έρωτας είναι ένας από αυτούς. Τολμήστε να εκφράσετε τις πιο τρελές επιθυμίες σας. Αστρολογικά επηρεάζεστε από τη Σελήνη.

17.Αισθησιασμός και κοινωνικότητα
Η ζωή είναι γενναιόδωρη μαζί σας και εσείς, με τη σειρά σας, δείχνετε την ευγνωμοσύνη σας. Κοινωνικοί και συνεργάσιμοι, κερδίζετε αμέσως τις συμπάθειες. Η επικοινωνία είναι ένα παιχνίδι που γνωρίζετε πολύ καλά και σας βοηθά να κάνετε πολλούς φίλους και γνωστούς. Σας αρέσουν πολύ οι πολυτέλειες και οι απολαύσεις. Σπινθηροβόλοι, έξυπνοι και αισιόδοξοι, απολαμβάνετε τη φιλία και τον έρωτα.
Αστρολογικά επηρεάζεστε από τον Ερμή.

18.Μυστικοπάθεια και εσωστρέφεια
Σας αρέσει να απομονώνεστε στις σκέψεις και τα όνειρα σας. Για τους άλλους είστε αινιγματικοί και μυστικοπαθείς λόγω του ότι αποφεύγετε να εκφράζετε τα συναισθήματα σας. Με καλούς τρόπους και διακριτική συμπεριφορά καταφέρνετε να κρύβετε τα βαθύτερα άγχη σας. Για να κατανοήσουν οι άλλοι τη συμπεριφορά σας, θα πρέπει να αποκωδικοποιήσουν τη σκέψη σας. Πάντως, παράλληλα με τη μυστικοπάθεια, λειτουργεί μέσα σας έντονα ο ερωτισμός, τον οποίο θεωρείτε απαραίτητη προϋπόθεση για την ευτυχία στη ζωή σας.

19.Μαγνητική αύρα
Φιλήδονοι όσο δεν πάει άλλο, εκφράζετε με ενθουσιασμό τα συναισθήματα σας και γοητεύεστε εύκολα από ανθρώπους που αγγίζουν τις ευαίσθητες χορδές σας. Ωστόσο, και η δική σας αύρα είναι άκρως γοητευτική και μπορεί να τραβήξει τα βλέμματα των άλλων. Δύσκολα περνάτε απαρατήρητοι. Με πάθος και ένταση, ζείτε τα συναισθήματα στο φουλ και διεκδικείτε τις επιθυμίες σας χωρίς ενδοιασμούς

Tags: testakia

ΑΛΛΑΓΗ ΣΕΛΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΖΩΗ

Το να πάρουμε την απόφαση να γυρίσουμε σελίδα, να γράψουμε τέλος, να τα παρατήσουμε, να βάλουμε τελεία και παύλα, να πούμε αντίο, στην ουσία να πούμε «όχι» σε μια κατάσταση που μας δημιουργεί προβλήματα, είναι μια δύσκολη υπόθεση.

Συνήθως θέλει αρκετό χρόνο για να το πετύχουμε, ή άλλοτε, εν βρασμώ ψυχής, το υλοποιούμε χωρίς να παίρνουμε υπόψη μας τις συνέπειες. Εμείς οφείλουμε πριν κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση…φυγής να αναλογιστούμε τις δικές μας ευθύνες έτσι ώστε να αποφύγουμε την ίδια κατάσταση στο μέλλον.

Δεν πάει άλλο, αλλά… Πόσες φορές το έχετε σκεφτεί αυτό; Αν σε εσάς δεν έτυχε ποτέ, τότε σίγουρα θα έχετε μία (τουλάχιστον) φίλη που παρότι λέει ότι βασανίζεται στη σχέση της, παραμένει πιστή.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

- Συνήθεια:
η δύναμη της συνήθειας μας δημιουργεί συναισθήματα ασφάλειας που δύσκολα αποχωριζόμαστε, έστω κι αν το τίμημα είναι μια προβληματική σχέση ή κατάσταση.

- Φόβος απώλειας:
το να χάσουμε κάτι σημαίνει να πονέσουμε για την απουσία του αλλά και να αναρωτηθούμε πολλές φορές για ενδεχόμενη δική μας ευθύνη που το χάσαμε. Αυτοί οι φόβοι κάνουν ακόμα πιο δύσκολη μια τέτοια απόφαση.

- Άγχος για το καινούργιο/το άγνωστο
Η αγωνία για το αν θα καταφέρουμε να αντικαταστήσουμε αυτό που αφήνουμε πίσω μας, αλλά το άγχος για το νέο που θα μπει στη ζωή μας, μας γεμίζουν αμφιβολίες και λειτουργούν σαν εμπόδιο στην απόφαση να πούμε «όχι» στη δύσκολη φάση που περνάμε αλλά και «ναι» σε μια εντελώς νέα. Έχοντας λοιπόν τέτοια ανάμεικτα συναισθήματα, είναι φυσικό ενώ λέμε «δεν πάει άλλο», την ίδια στιγμή να ψάχνουμε λύση για να συνεχίσουμε τη φράση μας με το «αλλά…».

- Να δώσω άλλη μια ευκαιρία;
Πολλά «πρέπει» στη ζωή μάς κάνουν να ανεχόμαστε καταστάσεις ή να φτάνουμε να νιώθουμε πως παραβιάζονται κατʼ εξακολούθηση τα όριά μας. Το να ανεχόμαστε όμως μια σχέση ή μια δύσκολη κατάσταση, επειδή κάποιοι, κάπου, κάποτε, μας έμαθαν πως έτσι πρέπει, δεν είναι δυνατόν να μη μας φέρει σε δεδομένη στιγμή αντιμέτωπους με ένα αδιέξοδο. Ο επαναπροσδιορισμός αυτών των σημαντικών «πρέπει», αλλά και ο αντίστοιχος των ορίων μας είναι ένα σημαντικό βήμα για να ξεμπλοκαριστούμε.

- Μήπως φταίω εγώ;
Αν ένα πρόβλημα το δημιουργούμε και εμείς ασυνείδητα, χωρίς πραγματικά να το καταλαβαίνουμε, το πιο πιθανό είναι, αφού το αποχαιρετήσουμε, να το ξαναβρούμε μπροστά μας. Γιʼ αυτό, πριν πάρουμε την απόφαση να βάλουμε τέλος σε μια προβληματική κατάσταση, καλό είναι να αναρωτηθούμε πρώτα από όλα «τι ευθύνη έχω εγώ γιʼ αυτήν;», ή «μήπως κάνω κάτι εγώ και προκαλώ αυτό το πρόβλημα;».

Ωστόσο, το να μπορέσει να δει κάποιος το δικό του κομμάτι της όλης ιστορίας είναι κάτι που μερικοί άνθρωποι το καταφέρνουν με διαύγεια και αποτελεσματικότητα, ενώ άλλοι αδυνατούν. Είναι σίγουρα δύσκολο να κοιτάξουμε με αντικειμενικότητα τα λάθη μας, ειδικά όταν μας έχει τυφλώσει η οργή ή/και η στενοχώρια. Για το λόγο αυτό, αν κάποιος βιώνει εξαιρετική δυσκολία στην καθημερινότητά του, η οποία εκφράζεται με : υπερβολικό άγχος, διαταραχές ύπνου, διατροφικές διαταραχές ή άλλα ψυχοσωματικά συμπτώματα, τότε το καλύτερο είναι να επισκεφτεί κάποιον ειδικό σχέσεων.

- Γιατί να πάω σε ψυχολόγο αφού δεν έχω πρόβλημα;
Με το να συζητήσουμε τους προβληματισμούς μας με κάποιον ειδικό σίγουρα θα επενδύσουμε τόσο στον εαυτό μας όσο και στη σχέση μας. Είναι πολύ πιθανό οι δικές μας πράξεις να επηρεάζουν αρνητικά το σύντροφό μας, χωρίς αυτό να έχει πέσει στην αντίληψή μας. Ένας έμπειρος ψυχολόγος θα μας βοηθήσει να κάνουμε τις σχέσεις μας πιο λειτουργικές, ή να συνειδητοποιήσουμε πως η παρούσα σχέση ενδεχομένως να είναι επιβλαβής για εμάς. Ακόμα όμως και στην περίπτωση του χωρισμού, μερικές συνεδρίες με ψυχολόγο θα μας δώσουν τη…σοφία να μην επαναλάβουμε στην επόμενη σχέση τα λάθη της προηγούμενης που μας ήταν επιβλαβής.

Καταλαβαίνοντας τις λανθάνουσες συμπεριφορές του παρελθόντος, χτίζουμε τα πιο γερά θεμέλια για το προσωπικό αλλά και το διαπροσωπικό μας μέλλον!

πηγη:
www.myself.gr

Δευτέρα 4 Ιανουαρίου 2010

ΤΕΣΤ ΕΥΧΩΝ

Δεν πρέπει όμως να κλέψεις..

Αυτό το παιχνίδι έχει ακριβές αποτέλεσμα.

Μη διαβάσεις από πριν. Καν' το με τη σειρά, βήμα προς βήμα.

Αξίζει τον κόπο.

πάρε ένα χαρτί κι ένα μολύβι.

Ξεκινάμε...


1. Γράψε τους αριθμούς απ' το 1 ως το 11 σε μια στήλη.

2. Δίπλα στους αριθμούς 1 και 2, γράψε 2 αριθμούς στη τύχη.

3. Δίπλα στους αριθμούς 3 και 7, γράψε το όνομα κάποιου ανθρώπου του αντίθετου φύλου από σένα.

Μη κοιτάς πολύ κάτω γιατί δε θα πετύχει.

Προχώρα ένα βήμα κάθε φορά...

4. Γράψε το όνομα οποιουδήποτε (π.χ. φίλοι,οικογένεια) δίπλα στους αριθμούς 4,5 και 6.

Μη κλέβεις γιατί θα το μετανοιώσεις...

5. Γράψε τέσσερεις τίτλους τραγουδιών στα 8, 9, 10 και 11.

6. Τέλος, κάνε μια ευχή.





1. Η Ευχή σου θα πραγματοποιηθεί πάνω στους αριθμούς της θέσης 1 & 2.

2. Το άτομο στη θέση 3 είναι αυτό που αγαπάς.

3. Το άτομο στη θέση 7 είναι κάποιος που εκτιμάς πολύ αλλά μαζί του "δεν προχωράει".

4. Το άτομο που έβαλες στο 4 είναι κάποιος στον οποίο στηρίζεσαι πολύ.

5. Το άτομο που έβαλες στο 5 είναι κάποιος που γνωρίζεις πάρα πολύ καλά.

6. Το άτομο που έβαλες στο 6 είναι αυτό που σου φέρνει τύχη.

7. Το τραγούδι στο 8 έχει σχέση με το άτομο στο 3.

8. Ο τίτλος στο 9 είναι το τραγούδι για το άτομο στο 7.

9. Το ταγούδι στο 10 είναι αυτό που ταιριάζει πιο πολύ στο πνεύμα σου.

10. Το τραγούδι στο 11 είναι αυτό που αποκαλύπτει τα συναισθήματά σου, σε σχέση με τη ζωή.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΓΑΠΗΣΟΥΝ

Μικρές συμβουλές σʼόλους εσάς τους αθώους που προσπαθείτε και θέλετε να αγαπήσετε!!

Η αγάπη φέρνει ευτυχία αλλά συνήθως πληγώνει!

Να είσαστε επίμονοι σε μια σχέση αλλά όχι πιεστικοί!

Να μοιράζεστε αλλά να μην αδικείτε!

Να αντιλαμβάνεστε αλλά να μην απαιτείτε!

Να πληγώνεστε αλλά ποτέ να μην κρατάτε τον πόνο!

Η αγάπη είναι πάντα υπέροχη όταν την δίνετε σε κάποιον που πραγματικά το αξίζει!